Birlik Üyelerimizin yükümlülükleri ve cezai işlemler
BİRLİK ÜYELERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ(GÖREVLERİ) ŞUNLARDIR:
1. Su Kullanıcılarının; Sulama Tesisinden Faydalanma Sözleşmesini okuyarak , sözleşmeye ilişkin hak ve yükümlülüklerini yerine getirmek.
2. Su Kullanıcıları; her yıl sulu tarım ekimi yapacağı taşınmazın mevki, parsel ve ölçümünü(tapu bilgilerini) taşınmazda ektiği ve ekeceği ürünü 1. veya 2. Ürün olarak ekip ekmeyeceği , damlama sulaması yapıp yapmayacağı ile form veya formları her yıl sulama sezonundan önce 15 Mart tarihine kadar birliğe vermekle yükümlüdürler.
3. Su Kullanıcıları; Suyu idareli ve kontrollü şekilde kullanarak etrafa zarar vermemeyi birliğe tahsis edilen suyun sevk ve idaresinden dolayı yapacağı uygulamalara aynen uymayı, zaruri nedenlerle (su kısıtlaması, kuraklık vs.) ve DSİ’ ce verilecek suyun çiftçiler orantılı dağıtımından yapılacak kesinti uygulamasından dolayı herhangi bir zarar talebinde bulunmamayı ve bu formdaki değişikliği mesaha cetvelleri askıya çıkartılmadan önce sulama birliğine değişiklik belgeleri ile bildirmeyi; kabul ve taahhüt eder.
4. Birlik tarafından tahakkuk ettirilen su kullanım hizmet bedelini ve borçlarını düzenli olarak ödemeyi, borçların zamanında ödenmemesi durumunda genel hükümlere (borçlar kanununa) göre tahsil edileceğini kabul ve beyan eder.
5. Birlik tarafından su yetersizliğine bağlı olarak yapılan ekim planlamasına uymak, sulama planlaması ve su dağıtım ve münavebe programlarına katılmak.
6. Arazisi üzerinde yer alan sulama tesisini korumak, kişisel kusurlarından dolayı meydana gelen zararları gidermek, aksi takdirde bu zararları gidermek için birliğin yapacağı her türlü harcamayı birliğe ödemek.
7. Birliğin sorumluluğunda olan tesisler üzerinde yapılan işletme, bakım onarım çalışmaları için arazisine girilmesine izin vermek.
8. Birliğin sorumluluğunda olan tesisler ile kullanılan her türlü ekipmana zarar vermemek, zarar verilmesi durumunda bu zararı tanzim etmek.
9. Tarlasına su aldığı kapak ve kanalları korumayı ve kanallarda hasar yapanları Birlik yetkililerine haber vermeyi taahhüt eder.
10. Sırası gelmeden sulamayı ve kaçak su kullanmamayı, sıra dışı ve kaçak su kullananları Birlik yetkililerine haber vermeyi taahhüt eder.
11. Tarlalarını ortağa ve kiraya verenler, kiracı tarafından verilmemiş beyanname ve ödenmemiş su bedelini ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
12. Suyun tasarruflu ve etkin kullanımını temin etmek ve etkin sulama için sulama yaparken sulayacağı tarlasının başında beklemeyi taahhüt eder.
13. DSİ’ ce belirlenmiş beton KANAL veya KANALET haricindeki, çiftçi düzeyinde açılan/birliğe açtırılan toprak kanallardaki bakım ve temizliğini yapmayı, sulama esnasında suyu takip etmeyi ve oluşacak herhangi bir hasardan sorumlu olmayı kabul ve taahhüt eder.
14. Su kullanıcısı tarlasına sezon öncesinde gerekli ark ve andalı açmayı taahhüt eder.
CEZAİ HÜKÜMLER
1. Hazırlanan su dağıtım planında belirtilen zaman veya süre dışında sulama yapan birlik üyelerine suladığı her dekar başına cari yıl su kullanım bedelinin iki katı; tekrarı halinde her defasında ayrı ayrı olmak üzere dört katı idari para cezası verilir.
2. Sulama beyannamesi vermeden ya da eksik beyanname ile sulama yapan birlik üyelerine, suladığı her dekar arazi başına cari yıl su kullanım bedelinin iki katı idari para cezası kesilir.
3. Birlik görev alanı dışında kalan su kullanıcılarına , izinsiz olarak suladıkları her dekar arazi başına cari yıl saha dışı su kullanım hizmet bedelinin iki katı idari para cezası verilir.
4. Sulanacak arazi birlik görev alanı içerisinde olsa dahi, su kullanıcısı birlik üyeliğini yapmamış, katılım payını ödememiş, “Sulama Tesisinden Faydalanma Sözleşmesini” imzalamamış ve sulama beyannamesi vermemiş ise su kullanıcısının arazisine su verilmez. Sulama Birliğinin yaptığı mesaha çalışmalarında veya saha kontrollerinde Çiftçilerin, tenebbüt müddeti boyunca sulama birliğinin işletmesini yürüttüğü sulama tesislerinden kaçak yollarla suladığı bitkilerin tespit edilmesi durumunda; Kaçak yollarla sulanan bitkilerin ekili parsellerin maliklerine, (parseller hisseli ise her bir malikin hissesi miktarına göre) sulama sayısına (parselin kaç defa sulandığına bakılmaksızın) bakılmaksızın aşağıdaki bitki desenine göre belirlenen su kullanım hizmet bedeli ücret tarifesi uygulanarak idari para cezası verilir. Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Fiğ, Nohut türü bitkilerin 1 dekar ücreti 480 TL(480 TL/da) ‘ dir. Mısır, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Fasulye, Sebze, Yonca, Her çeşit Meyve ve Fidan bitkilerin 1 dekar ücreti 960 TL(960 TL/da)’ dir. Mera ve Çayır Bozulup dikilen bitkilerin 1 dekar ücreti 1920 TL(1920 TL/da)’ dır.
5. Birliğin devraldığı sulama tesisi ve bütünleyici parçaları ( Drenaj ve Boşaltma kanalları-servis yolları-kanalet-köprü-sifon-hidrant-su alma yapısı-sayaç-vana-boru hatları-YAS kuyuları, YAS kuyuları elektrik aksamları vb.) Birlik tarafından, verilen zararın maliyeti hesaplanarak idari para cezası verilir.
6. Birliğin devraldığı sulama tesisi ve bütünleyici parçaları ( Drenaj ve Boşaltma kanalları-servis yolları-kanalet-köprü-sifon-hidrant-su alma yapısı-sayaç-vana-boru hatları-YAS kuyuları, YAS kuyuları elektrik aksamları vb.) Devlet malı olup, bunlara zarar verenler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kamu malına zarar verme ile ilgili ceza hükümleri tatbik olunur.” denilmektedir. Dolayısıyla yukarıda belirtilen cezalara ek olarak tesisin bütünleyici parçalarına zarar verenler hakkında kamu malına zarar verme ile ilgili işlem tesis edilecektir.
7. Sulama Görevlisinden izin almadan, sulamaya başlanması durumunda 1 dekar başına olmak üzere 300 TL (300TL/da) idari para cezası verilir.
8. Sulama Beyannamesi vermeden sulama yapanlara sulama ücretinin %20 si, yanlış ve eksik beyanname verenlere sulama ücretinin %25’i, hiç üye olmadan sulama yapanlara sulama ücretinin %50 si kadar idari para cezası uygulanır.
9. Sulama bittiğinde, kendisinden sonra gelen sulayıcıya suyu teslim etmemek ya da sulama görevlisine bildirmeyerek suyun başıboş bırakılması durumunda; 1 dekar başına olmak üzere 350 TL (350TL/da) idari para cezası verilir.
10. Birlik personelinin görev yapmasının engellenmesi ve birlik personeline hakaret edilmesi durumunda; 4000 TL idari para cezası verilir.
11. Ana kanal üzerinde bulunan prizlerin ve yedek kanalların kapaklarıyla oynanması durumunda; 2500 TL idari para cezası verilir.
12. Belirlenen sulama sırasına uymayıp, sırası geçmiş kişiye tekrar verilen suyun ücreti sulama ücretinin iki olarak ücretlendirilir.
13. Su yapılarının (Kanalet-Baca) içine taş, toprak, ağaç dalı, çöp artıkları vb. atılamsı durumunda 2500 TL idari para cezası verilir.
14. Ana kanal, kanalet, drenaj kanalları, yedek ve tersiyer kanallarda birlik başkanlığından izinsiz değişiklik yapılması durumunda 3000 TL idari para cezası verilir.
15. Hidrant ve kapaklarda kullanılan kilit, Mühür vb. ürünlere zarar veren, kıran ve kullanılmaz hale getirenlere 3000 TL idari para cezası verilir.
16. Araziler sürülürken boru hatları (CTP-HDPE), Kanal ve kanaletlere, hidrant malzemelerine zarar verenlere tamirat ücreti parsel malikine ve maliklerine idari para cezası olarak verilir.
17. Cazibeli sulamalarda su verilmesi belirlenen ürün için ark ve andal çekilmesi zorunluluktur. Ark veya andal çekilmeyerek sulama yapan çiftçilerimize madde-4 deki idari para cezası uygulanır.
18. Birlik araç ve gereçlerine zarar verenlere, zararın tanzimi belirlenerek idari para cezası olarak uygulanır. Devamı halinde dört katına kadar cezalandırılır.
19. Birlik sahasında bulunan ve komşu parselden geçiş yapmayan veya yapmak istemeyip birlik araçlarını kullanmak için dilekçe verenlere, yapılan masraflar idari para cezası olarak uygulanır.
20. YAS kuyularında, kuyu arızası oluştuğu durumlarda yetkili personel müdahalesinden önce, kullanıcılar tarafından müdahale edilmesi durumunda yaşanan zarar idari para cezası olarak uygulanır.
21. İmar sahası ile çakışan sulamalarda, imar sahasında oluşan hasar malikler tarafından karşılanır.